Art

Γιατί το σχέδιο του UTD για ένα κέντρο τεχνών 158 εκατομμυρίων δολαρίων είναι απροσδιόριστο προς το παρόν

Όταν πέθανε το 2020 ο ιστορικός τέχνης, διευθυντής μουσείου, κριτικός, έρανος και πολιτιστικός ιμπρεσάριος Rick Brettell, άφησε πίσω του σχέδια για δύο ιδρύματα. Το πρώτο επρόκειτο να είναι ένα μουσείο τέχνης του Τέξας, ένα έργο που δυστυχώς κατέρρευσε μετά τον θάνατό του. Το δεύτερο ήταν για αυτό που ονόμασε «Athenaeum», ένα κέντρο πολιτιστικών υποτροφιών που θα βρισκόταν στην πανεπιστημιούπολη Richardson του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας, όπου ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου Edith O’Donnell για την Ιστορία της Τέχνης, ένα άλλο ίδρυμα που έχω ιδρύσει.

Στις 11 Μαΐου, έσπασε το έδαφος για το έργο Athenaeum, αν και με τρόπο που αποκλίνει τόσο δραστικά από την αρχική σύλληψη του Brettell που δεν ήταν καθόλου αναγνωρίσιμο. Ονομάζεται ως «νέα περιοχή τεχνών» για το Βόρειο Ντάλας, το έργο των 158 εκατομμυρίων δολαρίων θα αγκυροβοληθεί από ένα δορυφορικό σπίτι του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Crow και θα περιλαμβάνει επίσης μια αίθουσα παραστάσεων, ένα δεύτερο κτήριο μουσείων (για την τέχνη της Λατινικής Αμερικής και την αμερικανική λαϊκής τέχνης) και ένα γκαράζ στάθμευσης, όλα σχεδιασμένα από τη Morphosis, τους αρχιτέκτονες με έδρα το Λος Άντζελες που είναι υπεύθυνοι για το Μουσείο Φύσης και Επιστήμης Perot στο κέντρο του Ντάλας.

Στις συζητήσεις μας για το έργο τους μήνες πριν από το θάνατό του (είχαμε κολλήσει τα τελευταία του χρόνια, αφού έγινε ο κριτικός τέχνης του Τα νέα), ο Brettell μιλούσε συχνά για το πώς το έργο είχε ξεφύγει σταδιακά από τα χέρια του, το οποίο ανέλαβαν οι διαχειριστές των πανεπιστημίων με τα δικά τους προνόμια. Είναι απολύτως πιθανό να είχε αποδεχτεί αυτή τη διαφορετική κατεύθυνση (που δεν θα μάθουμε ποτέ), αλλά ουσιαστικά από κάθε άποψη – τοποθεσία, κλίμακα, προσανατολισμός, αρχιτεκτονικός χαρακτήρας και η ουσιαστική φύση του – το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στο όραμά του.

Απόδοση του προτεινόμενου Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Crow στο UTD. Η θέα είναι από βορειοδυτικά. (Ευγενική χορηγία από τους αρχιτέκτονες Morphosis)

«Είμαι απλά έκπληκτος με το πόσο απέχει αυτό από τις προθέσεις του», λέει ο αρχιτέκτονας Gary “Corky” Cunningham, ο οποίος βοήθησε τον Brettell να οπτικοποιήσει το έργο στα πρώτα του στάδια και ίσως να ήταν ο πιο στενός του φίλος. «Οι προθέσεις του δεν βρίσκονται πουθενά».

Αυτές οι προθέσεις ήταν ταυτόχρονα τρελά φιλόδοξες και αποφασιστικά μετριοπαθείς. Το φανταστικό Athenaeum του Brettell επρόκειτο να είναι ένα μοναδικό ίδρυμα, αν και βασισμένο σε ιστορικά προηγούμενα. Θα συνδύαζε μια βιβλιοθήκη, γκαλερί για τις τέχνες, χώρους στούντιο και παραστάσεις, τραπεζαρίες και έναν κήπο που θα ενθάρρυνε τις τυχαίες συναντήσεις και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ μελετητών, φοιτητών και του ευρύτερου κοινού. Ένα από τα κύρια μοντέλα του ήταν το Boston Athenaeum, που ιδρύθηκε το 1807 και βρίσκεται σε ένα μεγαλειώδες αν και ιδιόρρυθμο νεοκλασικό κτίριο με ξεχωριστούς ορόφους αφιερωμένους σε βιβλιοθήκη, γκαλερί για ζωγραφική και γλυπτική και άλλες λειτουργίες.

Το Brettell’s Athenaeum έπαιρνε αυτό το στοιβαγμένο πρόγραμμα και το άπλωνε, αναθέτοντας κάθε λειτουργία σε ένα ξεχωριστό κτίριο διατεταγμένο γύρω από έναν κεντρικό κήπο. Τα κτίρια θα ήταν διακριτά και ανοιχτά το ένα στο άλλο, διασφαλίζοντας την εστίαση στην ανθρώπινη σύνδεση και όχι στα ίδια τα κτίρια, και θα σχεδιάζονταν από ξεχωριστούς αρχιτέκτονες, για να διαμορφώσουν τον διάλογο που ήταν ο στόχος του έργου. Είχε επίσης επιλέξει μια τοποθεσία στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης, σε ανοιχτό χώρο κοντά στη βιβλιοθήκη του σχολείου. «Ήθελα να είναι μια συντόμευση στην πανεπιστημιούπολη», λέει ο Cunningham. «Ήθελε οι άνθρωποι να περάσουν από το κτίριο στο δρόμο για κάτι άλλο».

Απόδοση του προγραμματισμένου Athenaeum στο UTD, κοιτάζοντας νότια.  Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Crow βρίσκεται στο...
Απόδοση του προγραμματισμένου Athenaeum στο UTD, κοιτάζοντας νότια. Το Crow Museum of Asian Art βρίσκεται κάτω δεξιά, με το γκαράζ στα αριστερά. (Ευγενική χορηγία από τους αρχιτέκτονες Morphosis)

Ελλείψει του Brettell, αυτή η τοποθεσία έχει μετατοπιστεί, μετακινούμενη από το κέντρο στην περιφέρεια, σε έναν περίοπτο χώρο κατά μήκος της εισόδου του σχολείου, όπου θα είναι ένα σύμβολο που θα τραβήξει την προσοχή των φιλοδοξιών του πανεπιστημίου.

Η ώθηση για τη δημιουργία ενός εκθεσιακού έργου εξηγεί την επιλογή της Μόρφωσης ως αρχιτεκτόνων όχι για ένα αλλά για όλα τα κτίρια του έργου. Η υπογραφή της εταιρείας είναι εντυπωσιακό κτήριο που καθοδηγείται από τη μορφή, όπως αποδεικνύεται από το Μουσείο Perot, ένα κουτί που γυρίζει την πλάτη του στην Περιοχή Τεχνών. Επιλέχθηκε από μια ομάδα πέντε εταιρειών blue-chip, οι άλλες είναι η Allied Works, η Foster + Partners, η Ennead και ο David Adjaye. Από αυτούς, ο Brettell είχε προτιμήσει το Adjaye, (κυρίως το μόνο από τα πέντε που δεν ιδρύθηκε από λευκό άνδρα) και τον Foster. Στην αρχική του σύλληψη, όλα τα κτίρια θα είχαν σχεδιαστεί από αρχιτέκτονες του Τέξας.

Το έργο, το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί σε φάσεις, θα ξεκινήσει με το Μουσείο Κορακιού έκτασης 68.000 τετραγωνικών ποδιών, αξίας 58 εκατομμυρίων δολαρίων. Αναμφίβολα, θα τραβάει την προσοχή δύο ιστορίες από λευκό προκατασκευασμένο σκυρόδεμα με γρύλους πάνω σε προβλήτες σε σχήμα V (ένα βασικό στοιχείο Morphosis). Αυτό είναι δημιουργία δηλώσεων και η δήλωση που κάνει είναι «κοίτα με». Σύμφωνα με τα λόγια του συνεργάτη της Morphosis, Arne Emerson, η ιδέα της ανύψωσης του κτιρίου σε δύο επίπεδα προοριζόταν ρητά «να κάνει το κτίριο να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο».

Το οπτικό δράμα ήταν ξεκάθαρα ένας από τους κύριους στόχους του πανεπιστημίου. «Το UT Dallas Athenaeum είναι μέρος του οράματος του Πανεπιστημίου για μια ακμάζουσα διεθνή πόλη», γράφει το σχολείο σε μια δήλωση. «Το Athenaeum θα άνοιγε την πανεπιστημιούπολη του UT Dallas σε χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο από το Βόρειο Τέξας και σε όλο τον κόσμο».

Η καθοριστική χειρονομία του σχεδίου είναι μια πλωτή δομή σε σχήμα ράβδου, με τζάμια στα άκρα της, που στηρίζεται σε αυτές τις προβλήτες και εκτείνεται σε όλο το μπροστινό άκρο του κτιρίου. Αυτός είναι ο κύριος χώρος της γκαλερί και συνδέεται με το κύριο σώμα του κτιρίου πίσω του με ένα ζευγάρι γυάλινες γέφυρες πασαρέλας που επιπλέουν μέσα από έναν χώρο αίθριου διπλού ύψους, φωτισμένο από τον ουρανό. (Οι δραματικοί χώροι κυκλοφορίας, όπως αυτοί οι σύνδεσμοι και η προεξέχουσα κυλιόμενη σκάλα στο Perot, είναι μια άλλη υπογραφή της Morphosis.)

Απόδοση του αίθριου του λόμπι του προτεινόμενου Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Crow στο UTD.  (Ευγένεια...
Απόδοση του αίθριου του λόμπι του προτεινόμενου Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Crow στο UTD. (Ευγενική χορηγία από τους αρχιτέκτονες Morphosis)

Αν αυτό ακούγεται υπερβολικά περίπλοκο, αυτό συμβαίνει γιατί είναι. Έπρεπε να γελάσω όταν ο Έμερσον μου είπε: «Προσπαθήσαμε να είμαστε απόλυτα λογικοί καθώς το σχεδιάζαμε αυτό». Αλλά δεν υπάρχει πραγματικά καλό σκεπτικό για την τοποθέτηση τοίχων παραθύρων στα άκρα των χώρων της γκαλερί: αυτό απλώς δημιουργεί λάμψη και σιλουέτες και είναι κακή για την προβολή αντικειμένων. Ούτε υπάρχει κάποια λογική εξήγηση για ένα παράθυρο σε σχήμα V που διασχίζει το κύριο σώμα του κτιρίου στη βόρεια πλευρά του. Οι ραβδώσεις που θα έδιναν κάποιο ορισμό στο τσιμεντένιο εξωτερικό του κτιρίου αντλήθηκαν από την ασιατική τέχνη αλλά, σύμφωνα με τα λόγια του Έμερσον, «πολύ χαλαρά».

Αυτή είναι η μορφή για χάρη της φόρμας, και αυτή τη στιγμή το 2022, όταν η αρχιτεκτονική έχει στραφεί σε έναν περιορισμό που βασίζεται περισσότερο στα συμφραζόμενα, περιβαλλοντικά δεσμευμένο, η αυτοαναφορική φύση του σχεδίου φαίνεται ξεπερασμένη και αταίριαστη.

Ο βασικός πυρήνας ενός Athenaeum είναι μια βιβλιοθήκη, και εδώ αυτή η λειτουργία έχει συμπυκνωθεί στο Αναγνωστήριο του Rick Brettell, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου Crow, με έναν γυάλινο τοίχο που βλέπει προς τα βόρεια, προς την κύρια πανεπιστημιούπολη. Είναι, ειλικρινά, περισσότερο μια δοξασμένη αίθουσα συνεδριάσεων παρά μια βιβλιοθήκη, με ελάχιστα ράφια διάσπαρτα άβολα και άβολα για οπτικό αποτέλεσμα κατά μήκος ενός ψηλού τοίχου. Είναι ένα κρύο, σκληρό κουτί σε λευκό και γκρι χρώμα που με άφησε να αναρωτιέμαι γιατί οι αρχιτέκτονες δεν είχαν επιλέξει το ξύλο ως δομικό υλικό. Για όσους γνωρίζουν την προσωπική βιβλιοθήκη του Brettell -ένα ζεστό, άνετο δωμάτιο γεμάτο βιβλία- είναι βασικά προσβολή.

Η αίθουσα ανάγνωσης Brettell στο προτεινόμενο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Crow στο UTD.  (Ευγένεια...
Η αίθουσα ανάγνωσης Brettell στο προτεινόμενο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Crow στο UTD. (Ευγενική χορηγία από τους αρχιτέκτονες Morphosis)

«Είναι φανταχτερό αλλά όχι πολύ φιλικό προς τον χρήστη», λέει ο Yve-Alain Bois, καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον και ένας άλλος από τους πιο στενούς φίλους του Brettell. «Δεν ευνοεί την υποτροφία».

Το πιο απαράδεκτο είναι η διάθεση των κτισμάτων στο ρυθμιστικό σχέδιο. Ο κεντρικός κήπος που επρόκειτο να είναι η πνευματική καρδιά του Athenaeum έχει αντικατασταθεί από μια πλακόστρωτη, διαμορφωμένη πλατεία, με το μουσείο και τα κτίρια παραστάσεων στη μία πλευρά, απέναντι από ένα γκαράζ 35 εκατομμυρίων δολαρίων με χώρους για περισσότερα από 1.000 αυτοκίνητα .

Ο χώρος παραστάσεων των 65 εκατομμυρίων δολαρίων, 52.000 τετραγωνικών ποδιών (φάση 2 του έργου) θα βρίσκεται ακριβώς νότια του Μουσείου Crow. Νότια από αυτό θα βρισκόταν το δεύτερο μουσείο, για την τέχνη της Λατινικής Αμερικής και τη λαϊκή τέχνη, η οποία θα είναι επίσης στην περιοχή των 50.000 τετραγωνικών ποδιών, τιμή που δεν έχει ακόμη καθοριστεί. (Αυτό θα ολοκληρωθεί σε μια τέταρτη φάση, μετά το γκαράζ στάθμευσης.)

Η διάταξη καθιστά την πλατεία περισσότερο μια σπονδυλική στήλη βορρά-νότου παρά ένα μέρος συγκέντρωσης, και δίνει προτεραιότητα στο αυτοκίνητο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ότι τα τρία ακαδημαϊκά κτίρια δεν θα μπορούσαν να τοποθετηθούν το ένα απέναντι από το άλλο, με το γκαράζ να μετατοπίζεται σε έναν λιγότερο εμφανή χώρο στο νότιο άκρο του χώρου.

Το ότι τα σχέδια του UTD δεν συμμορφώνονται με το όραμα του Brettell είναι απογοητευτικό, αλλά αν το σχολείο έχει διαφορετικά προνόμια, είναι σίγουρα εντός των δικαιωμάτων του. Ο Λόρδος ξέρει ότι είχα τις δικές μου διαφωνίες με τον Ρικ. Κι όμως, ακόμη και με τους δικούς της όρους, αυτή η έκδοση του Athenaeum δεν είναι αρκετά καλή.

«Θέλω απλώς να γίνει αυτό το πράγμα», λέει η Caroline Brettell, η χήρα του, διακεκριμένη καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Southern Methodist University.

Συμπαθώ και συμμερίζομαι την επιθυμία της να δει την κληρονομιά του Brettell ασφαλισμένη σε τούβλα και κονίαμα (ή σκυρόδεμα και γυαλί).

Δεν είναι όμως αυτός ο τρόπος.

Το UT-Dallas δραστηριοποιείται σε μια σαρωτική νέα πολιτιστική περιοχή 12 στρεμμάτων 158 εκατομμυρίων δολαρίων
Πώς μια «στοιχειωμένη» έπαυλη έθεσε τα πρότυπα σχεδιασμού για τα σπίτια του Ντάλας
Το κέντρο του Ντάλας έχει ένα λαμπερό νέο πάρκο 20,1 εκατομμυρίων δολαρίων με ένα έργο ορόσημο γλυπτικής
Το Μουσείο Τέχνης του Ντάλας σχεδιάζει μεγάλη επέκταση. Όμως, είναι περίπλοκο
Πώς να φέρετε ζωντάνια στην Περιοχή Τεχνών του Ντάλας

About the author

admin

Leave a Comment